Köpa VVS-reservdelar

När du ska köpa VVS-reservdelar inser du snabbt att utbudet är stort och att det finns reservdelar inom en mängd kategorier. Oavsett om du är utbildad hantverkare eller om du är nybörjare och ska renovera för första gången är det viktigt att du vet vad du ska leta efter.

Här går vi igenom vilka återförsäljare av reservdelar som finns, vad du ska tänka på både vid mindre reparationer och större renoveringar.

VVS-tillbehör på nätet

Det har blivit allt vanligare att köpa VVS-reservdelar på nätet och det finns flera fördelar med att köpa online. Du hittar enkelt det du behöver utan att behöva ta dig till en butik, de flesta erbjuder snabb leverans och bra kundservice som kan svara på dina frågor.

När du handlar VVS delar på nätet kan du också dra nytta av online butikernas retur- och öppet köp-policys och enkelt skicka tillbaka produkterna och byta om det blir fel. Här listar vi tre bra återförsäljare med stort utbud.

VVS Home

Med över 35 års erfarenhet och ett brett utbud av produkter till bra priser, kommer du garanterat hitta de VVS-reservdelar du behöver hos VVS Home. De har reservdelar från flera ledande varumärken som IFÖ, Gustavsberg, Hafa och Svedbergs. Hittar du mot förmodan inte det du söker kan deras kundtjänst ofta hjälpa dig att beställa in rätt VVS delar.

VVS Home

Bauhaus

Bauhaus har det mesta du kan behöva vid renovering eller om du ska laga en VVS produkt. De har flera kända varumärken i sitt sortiment som Nibe, Pax, Fresh och Franke. Du hittar allt från packningar, rörkopplingar, avlopp och delar till varmvattenberedare. De har öppet köp i 60 dagar och du kan lämna tillbaka även öppnade förpackningar om du köpt fel.

Bauhaus

K-Rauta

Hos K-Rauta finns stor kunskap om VVS och reservdelar till flera produkter från olika varumärken som Harvia, Temal och Ido. Du kan konstandsfritt få konsultation inför en renovering eller om du behöver laga något i ditt badrum. De har snabba leveranser och en bra kundklubb som ger dig extra bra priser, unika erbjudanden och andra förmåner.

K-Rauta

Att tänka på när du ska fixa VVS

När du ska fixa VVS-arbeten i ditt hem finns det vissa viktiga saker att ta hänsyn till för att vara säker på att jobbet blir korrekt utfört. Enklare uppgifter som att byta packningar eller rengöra och byta reservdelar i avloppet kan du göra själv.

Större renoveringar bör göras av en VVS montör för att din hemförsäkring ska gälla. Hantverkare som utför renoveringen ska följa aktuella branschregler och monteringsanvisningar. Det går att göra själv men då gäller samma krav på fackmannamässigt utförande på arbetet. Du kan läsa mer hos försäkringsbolag som IF.

Olika reservdelar

Det finns flera VVS reservdelar du själv kan byta, har du koll på de vanligaste delarna kan du enkelt utföra reparationen och underhållet.

Toalett

Det är vanligt att behöva byta ut vissa reservdelar på toaletten då den används mycket under många år.

  • Spolmekaniken kan bytas om din toalett inte spolar ordentligt.
  • Toalettlock och -sits kan lätt bytas ut om de blir slitna eller skadade.
  • Packningar och tätningar i toaletten kan behöva bytas för att förhindra läckage.

Badkar

Det finns många olika reservdelar för badkar som du lätt byter ut själv när originaldelarna blir gamla och slitna.

  • Badkarsavlopp och proppar behövs ofta bytas ut då det förbättra vattenavrinningen.
  • Badkarsblandare och kran kan börja läcka, då borde du byta ut delarna, för att undvika vattenskador.
  • Duschslangar och munstycken kan enkelt bytas ut om de börjar läcka.

Packningar

Packningar är viktiga inom VVS-systemet och används för att skapa vattentäta förseglingar.

  • Gummipackningar används ofta i kranar, börjar de droppa är det ett tecken på att den behöver bytas.
  • Fiberpackningar används i områden som utsätts för högt tryck och temperaturer.
  • O-ringar används i blandare och avloppssystem. De är viktiga för att systemet ska fungerar.