VVS-jobb - VVS-ingenjör och montör

Det finns goda utsikter för dig med en utbildning eller tidigare erfarenhet inom VVS. Arbetsmarknaden för en VVS-montör eller VVS-ingenjör ser positiv ut, och tack vare all nybyggnation i samhället ser behovet inte ut att avstanna inom någon överskådlig framtid. Här kan du läsa mer om att jobba inom VVS och om var du hittar lediga VVS-jobb.

Lediga jobb i VVS-branschen

VVS-branschen är i ständig utveckling, och på arbetsmarknaden finns en stabil efterfrågan av yrkesutbildade inom VVS. Oavsett om du letar efter jobb som VVS-montör eller VVS-ingenjör är dina utsikter goda, och här kan du läsa mer om respektive yrke och var du kan hitta ditt nästa jobb. För nyttig information om lönenivåer kan du jämföra på en sida som lonestatistik.se.

VVS-montör – jobb på marknaden

Som VVS-montör jobbar du det mesta praktiska arbetet inom VVS – installation, reparation och servicearbete. VVS-montören – tidigare rörmokare eller rörläggare – arbetar med allt som rör värme, vatten och sanitet i olika typer av lokaler. Med rätt gymnasieinriktning kan du börja jobba som VVS-montör direkt efter studenten.
På arbetsmarknaden finns det nästan alltid lediga jobb som VVS-montör – jobb du hittar hos en sida som allahantverkarjobb.se, som ständigt uppdateras med nya tjänster inom branschen.

VVS-ingenjör – jobb på marknaden

Som VVS-ingenjör har du gått en längre utbildning än VVS-montören och många arbetar först några år som VVS-montör innan de vidareutbildar sig till VVS-ingenjör. Som VVS-konsult eller VVS-ingenjör jobbar du med projektledning och mer på planeringsstadiet av de projekt som VVS-montörerna sedan utför det praktiska arbetet på.
Det är i dagsläget ganska enkelt att hitta lediga jobb som VVS-ingenjör – jobb som du kan söka efter hos ingenjörsjobb.nu, som samlar lediga tjänster i branschen, så att du enkelt hittar dem på ett ställe.

Att arbeta med VVS

Att arbeta som VVS-montör eller VVS-ingenjör innebär att du hjälper företag och privatpersoner att få rinnande vatten och fungerande värme. Arbetet kräver god planering och ett gott handlag för att kunna utföras på rätt sätt. Som alla hantverksyrken innebär VVS-yrket en hel del kroppsarbete, och det är viktigt med en bra arbetsmiljö.

Nyanställd på VVS-jobb

Många börjar arbeta inom VVS direkt efter gymnasiet, och det finns mycket att lära, inte bara om arbetet i sig, utan även om arbetslivet och vad det innebär att vara anställd. För att bli en fullt utbildad montör behöver du efter gymnasiets tre år gå i två år som ”anställd under utbildning” hos en arbetsgivare. Hos VVS-branschens yrkesnämnd vvsyn.se kan du läsa mer om att börja jobba med VVS, och om alla detaljer du bör känna till om yrkeslivet.

Arbetsmiljö och VVS

Som VVS-montör arbetar du på många olika platser, och det är inte helt ovanligt att arbetsmiljön påverkas negativt av trånga utrymmen, dålig luft eller olämpliga monteringsmetoder. Hos prevent.se kan du läsa mer om arbetsmiljöarbete inom VVS-branschen. Här kan du skriva ut checklistor för olika arbetsmoment och tillsammans med ditt Arbetsmiljöombud och din chef förebygga de vanligaste orsakerna till dålig arbetsmiljö.

Utbilda dig inom VVS

Om du funderar på att utbilda dig inom VVS eller vidareutbilda dig inom ditt yrke som VVS-montör eller VVS-ingenjör kan du läsa mer på vår sida om VVS-utbildning och VVS-kurser. Här får du veta mer om varför vidareutbildning är bra för både dig och företaget, och tips på var du kan hitta din utbildning eller VVS-kurser. VVS-branschen är i ständig utveckling, och det finns vissa kurser och utbildningar du som VVS-montör måste läsa kontinuerligt för att arbetet ska kunna utföras enligt gällande regler och förordningar.