Tvättstuga renovering

För att tvättstugan ska vara trevlig att använda är det viktigt att den är hel, ren och välfungerande. En uppfräschning handlar om allt från att göra om tvättstugan till en omfattande tvättstugerenovering. Något som företaget Tvättstuga.se kan hjälpa till med. Här kan du läsa mer om hur en renovering av tvättstugan går till, vilka kostnader ni står inför och vilka regler som gäller oavsett om det gäller företag eller bostadsrättsförening.

Göra om tvättstuga

Det finns flera sätt som du eller ni kan gå tillväga för att renovera tvättstugan. En tvättstuga är oftast mycket enkelt inredd och det gör oftast processen enklare och smidigare. Det finns ändå många faktorer som är viktiga att ha i åtanke, till exempel, vilken typ av tvättmaskiner och torktumlare ni vill ha, om kakel och klinkers ska bytas eller om avlopp ska renoveras och flyttas.

Mycket av renoveringen kan ni utföra på egen hand, för att på så sätt spara in på kostnaderna. Gäller det däremot installation av tvättmaskin och torktumlare, alternativt renoveringar som rör vatten och avlopp behöver ni ta in en professionell hantverkare för att arbetet ska bli fackmannamässigt utfört.

Kostnad

Hur mycket det kostar att renovera tvättstugan beror naturligtvis på hur mycket som ska göras, vilken typ av inredning ni önskar och hur omfattande projektet är. Tittar man på kostnaderna för en tvättstugerenovering i det privata hemmet ligger det vanligtvis någonstans mellan 90 000–130 000 kr.

Gäller det en bostadsrättsförening blir kostnaderna oftast högre. Den främsta orsaken till det är helt enkelt för att mer material kommer att krävas, såväl som mer arbetstid för hantverkare eller större och mer industriella vitvaror. Som bostadsrättsförening har ni inte möjlighet att använda ROT-avdraget, något som privatpersoner har. Räkna med en kostnad för en BRF tvättstugerenovering på ca 100 000–200 000 kr.

Regler

Eftersom tvättstugan är ett våtrum gäller samma regler och villkor som när du renoverar ett badrum eller andra våtrums-utrymmen. Till att börja med är det viktigt att alla material som finns i den nya tvättstugan kan klara av fuktiga miljöer, men de ska även vara enkla att hålla rena och hygieniska.

Alla tvättstugor ska också vara försedda med en golvbrunn för att på så sätt förhindra översvämning, mögel och andra fuktskador. Golvet som leder mot golvbrunnen ska dessutom ha ett fall. Både el och ventilation ska dras enligt rådande våtrumsregler och kom ihåg att både el och avlopp är något som behöver hanteras av en professionell och behörig hantverkare.

Bostadsrättsförening - renovering av tvättstuga

Det finns få allmänna utrymmen i bostadsrättsföreningen som kommer användas så flitigt som tvättstugan och därför är det inte konstigt att det uppstår slitage som behöver ses över.

Det finns flera sätt som din BRF kan förnya i tvättstugan. Här kan ni byta ut maskiner som torktumlare, torkskåp och tvättmaskiner, men ni kan också se över kakel, klinkers, ventilation eller el. Det har hänt mycket på miljöområdet inom tvättstugeutrustning under de senaste åren. Ett mycket populärt och praktiskt val är att byta ut alla tvättmaskiner till moderna som drar mindre energi och som samtidigt är självdoserande för att minska miljöpåverkan av för mycket tvätt- och sköljmedel.

Tips för bostadsrättsförening

Funderar ni på renovering av tvättstuga i er bostadsrättsförening finns Tvättstuga.se tillgängliga som experter. Det är flera saker som är viktiga att tänka på vid ett sådant beslut. Till att börja med behöver ni sätta upp en budget, därefter ta in offerter från professionella hantverkare. Tillsammans ska ni komma överens om vilka åtgärder som är viktiga. Kom ihåg att en nyrenoverad tvättstuga står sig mycket längre, samtidigt som den höjer värdet på fastigheten.

När ni renoverar gör ni det således inte bara för er egen skull, utan vid en eventuell försäljning har bostadsrättsföreningen också ökat i värde. En professionell hantverkare kan hjälpa er med hela renoveringen från början till slut och det är bara er egen budget och ambitionsnivå som sätter gränsen.