Vad betyder VVS?

Förkortningen VVS står värme, ventilation och sanitet.

VVS omfattar system för avlopp och vattenförsörjning i fastigheter, med övervaknings- och styrsystem för detta. Andra system som går under VVS är tryckluft och gaser inom sjukhus och industrier, samt system för brandskydd med hjälp av vattensprinklers.

I USA används både förkortningen HVAC som står för heating, ventilating och air conditioning, samt ordet plumbing som samlingsnamn för det vi i Sverige kallar VVS.

Vad gör en VVS - installatör?

En VVS-installatör arbetar med installation och reparation av värmeanläggningar, vattenanläggningar och avlopp.

VVS-installatören har alltså samma arbetsuppgifter som de man förr kallade för rörmokare eller rörläggare. VVS-installatörerna har ofta en mycket hög teknisk kompetens och har genomfört en yrkesförberedande gymnasieutbildning.

Som VVS-installatör kan du arbeta på flera olika sätt.Vissa arbetar på nybyggen, andra jobbar med renoveringar hemma hos privatpersoner eller på större anläggningar. Det är också vanligt att man arbetar med VVS-service och rycker ut till hus och hem om något krånglar.

Vilka VVS - arbeten får man göra själv?

Man får göra flera VVS-arbeten själv. Till exempel byta badrumsporslin , lägga vissa typer av golvvärme och montera tilluftsventiler.

Det finns vissa lagar och regler gällande exakt vilka VVS-arbeten du får göra utan experthjälp. Vi har tagit fram listor på VVS-installationer som du får göra själv . Där kan du klicka dig vidare till den typ av arbete som du ska göra.

Många större VVS-arbeten kräver dock konsultering av en expert som du hittar i vår lista på VVS-företag . Vi rekommenderar alltid att du kontaktar en fackman, oavsett om det är tillåtet att göra arbetet själv eller inte.